La «doctrina del shock» aplicada a la sanitat catalana


Naomi Klein a la doctrina del Shock  ens explica moltes coses. Les darreres declaracions del conseller Ruiz ens han fet pensar en aquesta doctrina. 

retalls sanitatDe les set mesures que va anunciar el conseller per reduir la despesa i cumplir amb l’objectiu de retallar el 10% del pressupost, la més agresiva és l’eliminació dels programes per reduir les llistes d’espera i anunciar que els malalts no urgents hauran d’esperar més de 6 mesos (fins quan) per ser operats. Però no és la única mesura a denunciar, la fi del model de proximitat suposarà molts greuges per la Catalunya rural i no és clar que suposi una menor despesa i junt amb la mesura dels incentius per eficiència ens apropa al model d’àrea única que ha implantat a la Comunitat de Madrid el govern del PP amb totes les deficiències que hem anat denunciant en aquest bloc en els darrers mesos.

El nou model sanitari promogut per per CiU està adreçat a empitjorar ostensiblement la sanitat pública del pais, aprofitant la crisi econòmica, en benefici de la sanitat privada. En aquest sentit us recomanem l’article de l’Àngels Martínez Gènere, crisi, violència i salut on compara les conseqüències i mesures preses a la crisi del 29 amb la crisi actual.crisis-salud


Comenten les declaracions de Boi Ruiz a l’ARA: «Salut donarà més diners a hospitals més productius«,  també a Europa Press: «Los recortes presupuestarios en la sanidad catalana harán crecer un 3% sus listas de espera no urgentes, según Boi Ruiz» , a El País: «Salud eliminará el derecho a ser operado en un máximo de 180 días» i a La Vanguardia: «CC.OO. denuncia que Salut eliminará los programas para reducir las listas de espera«.

I a continuació l’artícle de l’ARA, que hem triat perque enumera les set mesures proposades pel conseller Boi Ruiz.

EL NOU MODEL SANITARI

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va donar a conèixer ahir a sindicats i patronal el pla de retallades en la sanitat, que passa per la fi del model de proximitat i per incentivar els centres més productius. El pla de retallades frena el 60% de les inversions

LARA BONILLABARCELONA – 01/03/2011

Boi a fomentPla de xoc per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari amb 850 milions d’euros menys de pressupost o, cosa que és el mateix, un 10% menys que l’any passat. Per fer-ho, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar ahir al sector, durant la reunió del Consell Català de la Salut, un pla de set punts amb el qual espera reduir entre un 20% i un 25% la despesa administrativa, un 20% més la despesa en equipaments i entre un 8% i un 11% la despesa en serveis sanitaris i farmàcia.

Estructura administrativa
S’aprimarà un 10% la cúpula d’alts càrrecs i gerents
Els primers a caure van ser els directius de l’Hospital Clínic. Una sola persona centralitzarà la direcció, que abans es repartien tres persones. Però això només és el principi. L’objectiu del departament de Salut és reduir un 10% els gerents del sistema sanitari i acabar amb la duplicitat de càrrecs i amb l’excessiva burocràcia. Amb tot plegat, calculen que l’estructura es reduirà un 20%. Amb aquesta simplificació administrativa, el departament de Salut espera estalviar-se entre un 20% i un 25% del pressupost d’aquesta àrea.

retallada-xhupCatàleg de prestacions
No s’acceptaran prestacions ni fàrmacs sense finançament
Això passa per negociar amb Madrid. El Govern vol augmentar el seu poder d’influència en la presa de decisions i no acceptarà cap nova prestació dins del catàleg sanitari ni cap nou fàrmac que no vagi acompanyat d’una dotació pressupostària.

Reordenar serveis
La fi del model de proximitat: no tots els hospitals faran de tot
Ja no es podrà garantir que els pacients tindran tots els serveis a prop de casa. Aquesta era una de les obsessions de l’anterior govern tripartit, que va dotar molts centres comarcals i ambulatoris amb noves tecnologies per evitar desplaçaments. Ara es reorganitzaran prestacions i centres en funció de la massa crítica. S’acaben alguns serveis extra, com les activitats concertades per reduir les llistes d’espera, i es revisarà el catàleg de 14 intervencions quirúrgiques amb garantia de sis mesos d’espera. Els pacients amb patologies no urgents hauran d’esperar més. També es reduirà un 2% les tarifes de concertació amb els centres.

el-roto-sanidad-3Incentius per eficiència
Millora de la productivitat de costos i resultats
És una de les mesures més innovadores. Salut incentivarà i reconeixerà la tasca dels hospitals i centres d’atenció primària més productius, als quals premiarà amb una partida pressupostària més elevada que la d’altres centres que no obtingui tan bons resultats. Es tracta de primar l’eficiència.

Noves tecnologies
Optimització de les noves tecnologies i la recerca
Eliminar la recepta en paper i potenciar l’electrònica així com l’ús de les noves tecnologies en tot el sistema sanitari per reduir costos. L’ús del correu electrònic substituirà, en alguns casos, la consulta convencional.

Programa d’inversions
S’aturen el 60% de les obres i dels nous serveis
Salut revisarà no només les inversions projectades sinó també la posada en marxa de nous equipaments i serveis. Només pot garantir un 40% de les noves inversions. La resta o s’aturaran temporalment o no es faran. El departament ho concretarà d’acord amb el territori i vol que siguin les entitats municipalistes les que decideixin les inversions prioritàries.

Més capacitat de decisió
Enfortir la confiança entre gestors i professionals
Es dotarà de capacitat els centres perquè puguin participar en els processos de decisió. Una mesura amb la qual esperen guanyar-se la confiança del sector i reforçar l’autonomia dels professionals. La majoria de mesures per contenir la despesa es volen pactar centre per centre.


Font: ARA.cat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a La «doctrina del shock» aplicada a la sanitat catalana

  1. Isabel Saez Altet dijo:

    I es pot saber quines intervencions poden esperar més de 6 mesos? Potser una articulació defectuosa, un genoll lesionat? Però, se n’adonen realment del que estan dient?
    Apart de què ja actualment això està passant i des de fa anys. Empitjorarà més encara? Jo porto des de maig de l’any passat que m’estan atabalant i torejant per investigar la causa de l’empitjorament del meu estat. Des de juny 2010 saben que tinc valors anòmals. Des de desembre que tinc anèmia de la que no es coneix la causa ni tampoc perquè s’ha desestabilitzat un hipotiroïdisme medicat. Estic en mans de la metgessa general i quatre especialistes, un munt de proves i m’haig de desplaçar de ciutat per les darreres…
    Com sigui alguna cosa greu que s’està desenvolupant ja hem fet salat.
    Serà que com sobra gent no importa? Els que no som VIPs ja ens podem morir i a més sense tenir el mal gust de donar la llauna? Doncs que ho diguin i deixin la hipocresia i el cinisme aparcats.

  2. Elena Alvarez dijo:

    Isabel, amb l’agreujant que fins que no et diuen en ferm que t’operen no comença a comptar el temps de llista d’espera.
    I tens raó, la sanitat pública, deixa de ser pública per els VIPs, per ells no hi ha llistes d’espera ni cap mena de retallada.

  3. àngels dijo:

    Estic d’acord amb la Isabel i l’Elena… i tantes i tantes persones que segur que s’adonen que en surten molt perjudicades amb els «estalvis» del senyor Ruiz. Cal denunciar questes mesures per hipòcrites i classistes. O és que es pensa que estar en una llista d’espera no empitjora la salut? Però és una manera més de fer-nos consumidors de la privada, si tenim prou diners! Un escàndol!

Deja un comentario