Nota de Dempeus per la Salut Pública sobre els Acords de mesures anticrisi de la Generalitat


dempeus.jpgDEMPEUS PER LA SALUT PÚBLICA desprès de valorar el text concret del paquet de mesures per lluitar contra el dèficit del Govern de la Generalitat de Catalunya, i més enllà d’altres consideracions de caràcter plural d’un col·lectiu divers com el que Dempeus representa, volem deixar palès que valorem negativament la mesura sobre provisió, cobertura o substitució de places de plantilla de personal sanitari, docent i d’emergències, tal com queda recollida en el text oficial:

«Estalvi complementari en les despeses de personal i ajustos de plantilla

Les mesures del decret que afecten les retribucions del personal del sector públic, que representen un estalvi de 364,7 milions d’euros, es veuran complementades amb d’altres actuacions addicionals. Es reduirà un 10% la partida pressupostària destinada a finançar el personal substitut, de reforç i les hores extraordinàries. S’exceptuen, en aquest capítol, les substitucions i els reforços dels mestres i del personal sanitari, entre d’altres.

També s’ha acordat que només es cobriran el 50% de les jubilacions que es produeixin entre el personal docent, sanitari, d’emergències i del SOC; és a dir, de cada dos funcionaris que es jubilin només se’n substituirà un. Per a la resta de personal de l’administració, la taxa de reposició per a les jubilacions serà només del 10%: de cada 10 funcionaris que es jubilin, se’n reposarà un. Tampoc es cobriran les places que quedin vacants i es restringiran les ampliacions de plantilla.»

Aquesta disposició ens sembla molt greu, i del tot inacceptable. Amb independència de la nostra lluita contra el co-repagament, i la nostra nítida defensa d’allò públic contra les sacsejades privatitzadores i/o mercantilistes, considerem que en aquesta ocasió representem el sentir unànime del nostre col·lectiu quan ens manifestem radicalment en contra d’aquesta mesura, com a ciutadans i ciutadanes defensores del sector públic de salut,  i la salut pública.

Considerem, en general, que la seva aplicació suposarà un deteriorament de la qualitat i sostenibilitat del Sistema Públic que pot arribar a posar en qüestió el seu mateix caràcter. Menys professionals i una progressiva eliminació de places, mitjançant la no substitució, anirà, indefectiblement, a incrementar les llistes d’espera per a les persones malaltes, i la càrrega de treball per al personal de salut,  i afectarà  la  qualitat i seguretat que considerem temes cabdals en les atencions mèdiques i sanitàries. Al mateix temps, representarà un enduriment notable i una precarització encara més greu de les condicions de treball del personal sanitari, amb el lògic abandonament d’ocupació i la fugida de professionals a d’altres territoris amb millors condicions laborals i professionals.

Medico-general_consultaPel que fa a l’Atenció primària de salut en concret, l’aplicació d’aquesta mesura de forma indiscriminada deteriorarà l’accessibilitat i la capacitat de resolució de la part del sistema sanitari que aporta més eficiència al conjunt del sistema. Una Atenció Primària potent i suficientment dotada redueix els costos globals d’un sistema sanitari al disminuir els processos de medicalització excessiva que no aporten més salut, i pot reduir el consum de recursos altament costosos, com són les urgències hospitalàries o l’internament hospitalari per descompensació de malalties cròniques.

No podem acceptar, doncs, en silenci, aquesta darrera agressió a la salut pública, que es suma a l’empitjorament de les condicions del sector de l’ensenyament o els serveis socials o d’emergències. No és això el que esperem d’un govern d’esquerres. Denunciem aquesta mesura com injusta, ineficaç, regressiva, i causa de futurs problemes greus en atenció sanitària i en salut que hauran de patir, un cop més,  les persones treballadores i les capes més fràgils de la societat.

NO comptin amb el nostre suport, ni complicitat, ni silenci per tirar endavant aquest decret.

Dempeus per la salut pública
a 2 de juny del 2010

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Desigualdades sociales y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Nota de Dempeus per la Salut Pública sobre els Acords de mesures anticrisi de la Generalitat

  1. àngels dijo:

    Podria repetir textualment el que vaig dir el mes passat: que està molt bé, Elena i la meva enhorabona per seguir en els 10 primers… i endavant amb la feina que es fa des del bloc, fonamental per la salut pública! Una abraçada molt Dempeus!

  2. Carme Conill Vall dijo:

    Això es parlar clar i coherent.Felicitats

Deja un comentario